Yogales en interview op video: wetenschap zoekt bewijslast


Tijdens de laatste yogales werd een video gemaakt door studenten van de UvA. Zij zijn bezig met een onderzoek naar wetenschappelijk bewijs zoeken naar de werkzaamheid van yoga. 's Middags waren Jane en Vincent bij mij langs geweest voor een interview over yoga, yoga als therapievorm en mijn ervaringen met yoga bij helpen genezen van ziekten en klachten. Helaas was niet iedereen aanwezig bij de les, maar het werd toch een leuke les waar net zoals alle andere lessen weer veel gelachen werd en uiteraard ook serieus gewerkt. De asana's de kameel en het hert op herhaling en de booghouding. Doordat het opgenomen werd merkte iedereen wel dat je veel bewuster met de oefening omgaat, beetje ego gaat dan wel opspelen, want voor de camera wil je het toch goed doen.
leuk aan deze activiteit is dat je ook allerlei nieuwe dingen hoort, zoals dat het Slotervaart ziekenhuis gaat starten met kinderyoga voor zieke kinderen. Wat een prachtig initiatief. Ook in het ziekenhuis in Nijmegen gaat men yoga geven.

Yoga Workshops voor bedrijfsdag SVB



vrijdag 8 juni, met auto rond een uur of 9 vertrokken naar Papendal (Arnhem) voor de workshops yoga die ik vandaag ga geven op de bedrijfsdag van de Sociale Verzekeringsbank. Het is warm, geen file gelukkig op de heen weg. Bij aankomst krijg ik een andere zaal toegewezen omdat de fotografie mijn zaal beter kon gebruiken. De airco staat aan, maakt herrie, maar is uiteindelijk wel aangenaam omdat het buiten 30 graden is. Er is voor voldoende yogamatten gezorgd. Per groep hadden zich ongeveer 25 mensen opgegeven, in totaal 103 man. Uiteindelijk kwamen er gemiddeld 19 mensen naar de yogaworkshop. Ik had voor iedere yogagroep een ander programmaatje bedacht bestaande uit concentratie, losmaakoefeningen, asana's in flow (zoals de zonnegroet), ademhaling/ pranayama en ontspanning. Voor alle yoga deelnemers had een kopietje gemaakt van alle oefeningen die we in de yoga workshop hadden gedaan. Deze werden gretig opgehaald aan het einde van de yogaworkshop. Het was zeer geslaagd. Iedere deelnemer deed enthousiast mee met de yoga oefeningen ondanks dat het voor sommigen best moeilijk was. Toen ik naar huis ging vroeg een van de organisatrices of het klopte dat er in een van de yogaworkshops iemand in slaap was gevallen. Ze vonden dat wel grappig. Ik zei dat het klopte, maar dat er in iedere yogaworkshop wel 1 of meerdere mensen aan het eind lagen te snurken.

Ayurveda, Yoga en de Mind en gezondheid van vrouwen


Vorig weekend naar het seminar geweest bij de APA, ayurvedic practitioners association in Londen. Dit weekend sprak Claudia Welch een docente die ook werkt bij Vasant Lad, de ayurveda guru in de VS. Het onderwerp betrof ayurveda, yoga en tantra, de manovahasrota's (de kanalen van de geest) en de gezondheid van vrouwen. Het bijzondere aan de lezing was de combinatie van klassieke teksten uit de ayurveda (o.a. de charak samhita), de yoga en de tantra waarin bewijs werd gezocht naar het bestaan van de manovahasrota's, hun plaats in het lichaam, in de energie en hun functioneren. In de ayurveda wordt niet zo specifiek aandacht besteed aan de gezondheid van vrouwen, omdat de maatschappij in oude tijden anders was en er minder stress was, minder sprake van global warming en die invloed op de vrouw.

Van Ayurveda wordt gezegd dat het een geest - lichaam gezondheidssysteem is, maar in de klassieke teksten worden de kanalen van de geest (manovahasrotas) minimaal beschreven en uitgelegd. Echter als je klassieke teksten uit de Yoga en Tantra erop naslaat worden deze duidelijker uitgelegd en tevens hoe ze te "behandelen" zijn en gebruikt dienen te worden. Een van de belangrijke aspecten die duidelijk werd tijdens dit ayurveda seminar was dat er een directe relatie is tussen de wederzijdse beinvloeding van de mind en het hart en dat dit een belangrijk gegeven is in het gezond kunnen blijven voor vrouwen. Ook omdat er een directe relatie is in de geestesgesteldheid en de hormoonhuishouding bij vrouwen. Vrouwenklachten zijn op zich in ayurvedische en yoga theorie heel gemakkelijk te diagnosticeren en op te lossen, echter in de praktijk kunnen daar wel wat haken en ogen aan zitten, omdat vaak een volledige aanpassing van de leefwijze word verlangd.