Ayurvedische/ yoga sanskriet term voor slaap is nidra. Vandaag is het dag van de slaap ofwel nationale slaapdag. Sinds 2006 bestaat deze speciale
"slaapdag" in Nederland. Toeval dat het op de dag dat de zomertijd weer gaat beginnen, waardoor we een uurtje korter slapen, extra aandacht krijgt en erbij stilstaan?
Nederlanders schijnen te weinig te slapen en veel kinderen schijnen tegenwoordig ook veel last te hebben van slaapproblemen als gevolg van primaire en secundaire slaapproblemen zoals Apneu, Narcolepsie en Restless Legs.
Een slaapprobleem kunnen we in ayurveda en yoga op verschillende manieren behandelen. Je zou schaapjes kunnen tellen, en bij sommige mensen zou dat zelfs kunnen werken, maar het is een tijdelijke oplossing. De oorzaak van de slapeloosheid/ je slaapproblemen los je meestal niet mee op. In ayurveda word alles beoordeeld en bekeken vanuit het perspectief van vata, pitta en kapha, vanuit de 5 elementen, aarde water vuur lucht en ether, en wat er uit balans is Vata Pitta en of Kapha. Volgens ayurvedisch leefstijl principe gaan we in de periode van pitta naar bed, is het midden in de nacht vata tijd en staan we liefst voor de kapha tijd (op zijn hoogst is) op. Veel oudere mensen, maar ook veel mensen met slaapproblemen worden in de vata tijd wakker. De vata tijd kenmerkt zich door bewegelijkheid en kou. Let maar eens op als je eens wakker word midden in de nacht rond een uur of half 4-4 uur, dan is vata op zijn top en dan is het het koudste moment van de nacht.
In ayurveda en yoga behandelen we iedereen, ieder slaapprobleem individueel, want iedere situatie is uniek. Een ayurvedische behandeling van slapeloosheid / het slaapprobleem bestaat altijd uit een combinatie van handelingen en technieken zoals yoga oefeningen/therapie, medicinale kruiden, leefstijl, voeding, ayurvedische ( marma ) massage (dit kan zijn een volledige ayurvedische lichaamsmassage, hoofdmassage, massage van de voeten), shirodhara (de continue olie stroom op het hoofd) en mudra's (energiebeheersingsoefeningen), mantra.