groenten in ayurveda

tomaten en pitta gaan niet goed samen. tomaat werkt verhittend. iedere dosha, constitutie heeft bepaalde eigenschappen, pitta kenmerkt zich bijvoorbeeld door scherp, licht, warm, vloeibaar. klachten en ziektesymptomen hebben ook eigenschappen zoals hitte bij koorts, ontsteking, opvliegers die overeenkomen met de eigenschappen van pitta bijvoorbeeld. voeding en leefstijl kunnen daarom aangepast worden om de bio-energie pitta in balans te houden, door juist verkoelende voeding te nemen, de zoete smaak.

wist je dat je een tomaat niet met een mes moet snijden, dat de kwaliteiten van de tomaat dan verloren gaan? boeiend niet waar, de oude wijsgeren zoals Charaka en Susruta die de kennis over ayurveda optekenden wisten dit al.

dus geen tomaten bij verhoogde pitta, bij opvliegers. en als je toch een tomaat wilt eten, lekker stomen in z'n schilletje en dan een met tanden openbijten.

ayurveda in Nederland

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zo ver, de eerste ayurvedische vereniging in nederland hield haar eerste algemene ledenvergadering. We moesten allemaal een bloem en een muntje meenemen.

donderdag was mijn moeder nog langs gekomen met een goudsbloem plantje, want mijn praktijk heet bunga mas wat goudsbloem betekent. en ik wilde uiteraard graag een goudsbloem offeren. eerst had stad en land afgelopen, maar nergens wat meer een goudsbloem te krijgen. de bloeiperiode is echt in de zomer en dan kun je ze bij de bloemisterij wel kopen. dus toevallig bloeide er nog 1 plantje bij mijn ouders in de tuin en heeft mijn moeder die uit de klei gestoken en via een d-tour bij mij in de praktijk gebracht. helaas was 1 bloemetje al uitgebloeid gedurende de reis en ook de volgende dag liet de andere bloeiende bloem het leven. er zaten nog knoppen in, maar omdat het toch wat frisser word had ik geen verwachting dat er nog 1 zou uitkomen voor zondag.

zaterdagavond, in een oude portemonnaie van mijn oma vind ik hele oude munten uit de jaren veertig, vijftig en ja een franse munt uit mijn geboortejaar 1967. beter kan het niet, franse munct kan goed, monique is een franse naam.
zondagochtend, snel naar het centraalstation gefietst om een gerbera, goudgeel te kopen, lijkt een beetje qua uiterlijk op de goudsbloem. dan scheuren richting Utrecht.
tot mijn verbazing is het druk, ik had zo'n 15 man verwacht, uiteindelijk zitten we met 26 leden in de zaal aan een grote in het vierkant lopende tafel. een aantal bekenden, maar ook veel nog onbekenden. na een korte introductie, werd door naveem de offerceremonie voor Dhanvantari ingeleid en begeleid. de zon scheen, we stonden op een idyllisch terrasje aan een vijver onder de wingerd en iedereen offerde zijn/haar bloem en muntstuk en groette Dhanvantari met namastee.
na de ceremonie was het tijd voor een kennismakingsrondje waarin een ieder zijn achtergrond belichtte en zijn relatie met ayurveda. in de daarop volgende pauze even iets gegeten, nou ja gesnoept, erg ayurvedisch verantwoord, appeltaart.
als afsluiting een korte uitleg over de commissies die gevuld moeten gaan worden met leden. zelf heb ik me opgegeven voor pr en o&o/wetenschap/seminar. oh ja en tussendoor was er niet te vergeten een bijzondere verhandeling door robert s.p. over de spirituele, de zielskant van ayurveda.
het was een bijzondere en geslaagde middag, met leuke ontmoetingen.
namaskar