tomaten en pitta gaan niet goed samen. tomaat werkt verhittend. iedere dosha, constitutie heeft
bepaalde eigenschappen, pitta kenmerkt zich bijvoorbeeld door scherp, licht, warm, vloeibaar. klachten en ziektesymptomen hebben ook eigenschappen zoals hitte bij koorts, ontsteking, opvliegers die overeenkomen met de eigenschappen van pitta bijvoorbeeld. voeding en leefstijl kunnen daarom aangepast worden om de bio-energie pitta in balans te houden, door juist verkoelende voeding te nemen, de zoete smaak.
bepaalde eigenschappen, pitta kenmerkt zich bijvoorbeeld door scherp, licht, warm, vloeibaar. klachten en ziektesymptomen hebben ook eigenschappen zoals hitte bij koorts, ontsteking, opvliegers die overeenkomen met de eigenschappen van pitta bijvoorbeeld. voeding en leefstijl kunnen daarom aangepast worden om de bio-energie pitta in balans te houden, door juist verkoelende voeding te nemen, de zoete smaak.wist je dat je een tomaat niet met een mes moet snijden, dat de kwaliteiten van de tomaat dan verloren gaan? boeiend niet waar, de oude wijsgeren zoals Charaka en Susruta die de kennis over ayurveda optekenden wisten dit al.
dus geen tomaten bij verhoogde pitta, bij opvliegers. en als je toch een tomaat wilt eten, lekker stomen in z'n schilletje en dan een met tanden openbijten.

